תזונה נכונה - "יהיו מזונותיך תרופותיך" , היפוקרטס
מחקרים רבים במאה ה- 20 הביאו למסקנות מבוססות שתזונה בריאה איננה סתם סיסמה אלא היא המפתח לבריאות מיטבית.
בשנים האחרונות הולכת וגדלה ההכרה בחשיבות הגבוהה של התזונה הנכונה על בריאות האדם, חיוניות ותחזוקת הגוף ומניעת
מצבי חולי .
תזונה נכונה היא דרך חיים חיונית לתפקוד גופני, נפשי ומנטלי תקינים, ומהווה כלי טיפולי חשוב ביותר במסגרת הטיפול ההוליסטי,
בכל סוגי המחלות והסימפטומים, ובמניעת מחלות.
למעשה , אין חולק על כך שבריאות טובה היא תנאי הכרחי לאיכות חיים ולאושר האמיתי.
אני מאמין, שהאדם כמכלול שלם גוף נפש הוא במידה רבה תוצר של המזון שהוא אוכל.
תזונה נכונה - המפתח לחיים בריאים
רגישות ואלרגיות למזון , תזונה לקויה וחוסר איזון תזונתי הם המקור למחלות רבות , בהן מחלות בדרכי העיכול , סוכרת,
יתר לחץ דם , השמנה, מחלות לב, דלקות פרקים , מערכת חיסון ירודה , בעיות נפשיות ועוד .
הרפואה הנטורופתית סוברת שמערכת עיכול תקינה היא תנאי הכרחי לבריאות טובה, פיזית ונפשית , ובמקביל לכך תזונה בריאה
שומרת על מערכת העיכול במיטבה. כאשר מערכת העיכול לא מאוזנת עלולים לחוות מגוון תופעות שליליות החל מדלקות
במערכת העיכול, השמנה, עייפות, אלרגיות ועוד,
הנטורופתיה רואה בתזונה נכונה כלי טיפולי יעיל ואפקטיבי לא רק במניעת מחלות ושימור החיוניות והבריאות, אלא גם
בטיפול במחלות ושיפור איכות החיים.
מה מזיק במזון שאנו אוכלים ומדוע אנו צריכים להזין את גופנו במזון מתאים ?
מערכת העיכול שלנו התפתחה באבולוציה משרשרת המזון הטבעי, צמחים , פירות ובעלי- חיים שאכלו אבותינו הקדמונים.
כלומר : המערכת התפתחה לפי מה שהתאים לה בטבע . כשהופיעו בני האדם הם הוסיפו לשרשרת המזון תכולות ומוצרים נוספים,
מוצרי חלב מפוסטרים עם חומרים משמרים ומגינים בפני חיידקים , עיבוד של חלבונים בכל מיני כימיקלים , פחמימות מעובדות
עם חומרי שימור, צבעי מאכל ומשפרי טעם ואפילו שנוי מבנה כימי של המזון הטבעי .
כך במרוצת הזמן, התרוקן המזון מהויטמינים, המינרלים, האנזימים ונוטריינטים אחרים שהגוף זקוק להם, ולעתים המבנה שלו כבר
אינו בר פירוק במערכת העיכול.
זאת ועוד. במהלך תהליכי עיבוד המזון התעשייתי הוא סופג כימיקלים שונים, בחלקם רעילים לגוף, וכן קיימת חשיפה
למזהמים סביבתיים : עשן, פיח, מתכות כבדות וחומרי הדברה , המצטברים בגוף לאורך השנים .
הגוף שלנו, על אף שהוא מכונה משוכללת אינו יכול להיפטר ולסנן את הכמות הרבה של חומרי פסולת בתהליך העיכול,
כך שחומרים רעילים אלה מצטברים בגוף וגורמים לחוסר איזון, למצבי חולי ולנזקים בריאותיים .
עובדות אלה בולטות אף יותר בגיל מבוגר , כאשר במרוצת השנים מערכות הגוף (במיוחד : עיכול, כבד, כליות ,ריאות) נחלשות ,
מאבדות מתפקודן, ולא מסוגלות להתמודד עם כמויות הרעלים הגבוהות המצטברות בגוף .
תזונה לקויה היא הבסיס לרוב הסימפטומים והמחלות המתהוות והפורצות בגופנו.
ניתן למנות מצבי חולי רבים הקשורים בתזונה לקויה: דלקות מסוגים שונים , מיגרנות, דלקות פרקים,
בעיות הורמונליות , אלרגיות, בעיות נשימה , מחלות לב, מחלות אוטואימוניות , מערכת חיסון לקויה ועוד.
תזונה בריאה היא מזון המורכב מחומרי גלם טבעיים שמערכת העיכול מסוגלת לפרק ולהטמיע במערכות הגוף.
לפי הרפואה התזונתית , תזונה בריאה כוללת פחמימות מורכבות , חלבונים מלאים , שומנים לא רוויים
(בעיקר מהצומח), סיבים תזונתיים , רבוי פירות וירקות , קטניות ודגנים מלאים, ומעט מזון מן החי .
האנשים שונים זה מזה בקוד הגנטי שלהם ובמאפייניהם הבריאותיים, לכן כל אדם מגיב באופן שונה לסוגי מזונות שונים.
ממלץ לכל אדם גם אם הוא מרגיש בריא לצרוך תזונה מיטבית המותאמת לו באופן אישי, בהתאם לרגישויות שלו
ולמצבו הבריאותי, ובהתאם לצרכים התזונתיים היחודיים לו.
במיוחד, כאשר האדם מרגיש שאינו במיטבו וסובל מסימפטומים שונים, הוא זקוק לתוכנית תזונה מותאמת לו באופן
אידיבידואלי.
מומלץ לשם כך להתייעץ עם בעל מקצוע, בכדי להתאים לו תפריט תזונתי שיביא לו בריאות טובה, הרגשה וחיוניות טובה, ומניעת
מחלות.
עקרונות מנחים בבחירת מזונות בריאים
אבות המזון- הבסיס לתזונה נכונה וגוף בריא
תזונה נכונה משמעותה - חלוקה נכונה ומאוזנת של כמות הקלוריות ומרכיבי התזונה היומיים המכילים את כל אבות המזון
שהגוף זקוק להם לתפקודו האופטימלי : פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים, באיזון וביחס הנכון בהתאם
למצבו הבריאותי של האדם, משקלו, גילו ואורח חייו.
כמו כן, יש לשתות כמות נאותה של מים (מומלץ כ- 8 כוסות ביום), בתזמון מתאים לאורך היום.
פחמימות - פחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי הזמין לגוף ומרכיב חשוב של אבות המזון. הפחמימות נחלקות לשני סוגים:
פחמימות מורכבות :
מצויות בדגנים מלאים ובקטניות, במאפי קמח מלא, אורז מלא, כוסמת ועוד. פחמימות אלה מכילות, בין השאר, סיבים תזונתיים
וכן ויטמינים ומינרלים חיוניים. תהליך עיכולן איטי והאינדקס הגליקמי שלהן נמוך.
פחמימות פשוטות :
מצויות בסוכר ומוצריו, מאפי קמח לבן, אורז לבן, חטיפים ועוד. פחמימות אלה הן בד"כ בעלי אינדקס גליקמי גבוה.
הן נקראות פחמימות "ריקות" מאחר ואינן מכילות רכיבי מזון חיוניים לגוף.
יש להעדיף פחמימות בעלי אינדקס גליקמי ועומס גליקמי נמוכים. רצוי להמעיט ככל האפשר בצריכת פחמימות מעובדות,
כגון מוצרי סוכר מעובד (סוכר לבן).
פירות וירקות מכילים באופן יחסי אחוז גבוה של פחמימות , בנוסף להיותם עשירים בויטמינים,
מינרלים וסיבים תזונתיים.
יש לשאוף לכך שעיקר התצרוכת הקלורית היומית תתבסס על פחמימות ובעיקר פחמימות מורכבות.
שומנים - השומנים מסייעים בספיגת ויטמינים מסיסי שומן, שומרים על העור, מווסתים את חום הגוף תומכים
במערכת ההורמונלית ומהווים מאגר אנרגיה לגוף.
ישנם שני סוגי שומנים בתזונה :
שומנים מהצומח:
רוב השומנים הבלתי-מעובדים מהצומח מורכבים מחומצות שומן בלתי רוויות (או חד בלתי רוויות), והם אינם מכילים כולסטרול.
שומן מהצומח נמצא בטחינה, אבוקדו, זיתים, אגוזים, שקדים, זרעים ושמנים שונים (שמן זית, קנולה, חמניות, שומשום וכו').
שומנים מהחי:
שומנים מהחי מכילים חומצות שומן רוויות באחוז גבוה וכן כולסטרול. צריכת מוצרים מהחי מביאה לעלייה בכמות הכולסטרול
מסוג LDL, אשר נוטה להתחמצן, לשקוע בכלי-הדם ולגרום לטרשת עורקים ולמחלות לב.
יש להעדיף שומנים חד- בלתי רוויים או רב בלתי רוויים, וכן חומצות שומן חיוניות. רצוי להמעיט ככל האפשר בשומנים רוויים
שמקורם מן החי, וכן להמעיט בשומן מוקשה (מרגרינה).
הערך הקלורי של שומנים הוא גבוה.
לשמירה על משקל תקין ובריאות מיטבית מומלץ שכמות הקלוריות משומן לא תעלה על כ- 20:-25% מסה"כ כמות הקלוריות היומית.
חלבונים – לחלבונים תפקידים חשובים כגון: בניית רקמות ושרירים, העברת החמצן לתאים, ויסות חילוף החומרים.
החלבונים בנויים מחומצות אמינו, שביניהן חומצות שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו ועליו לקבלן מהמזון.
החלבון מהתזונה מגיע אלינו משני מקורות:
חלבון מן הצומח:
דגנים וקטניות מכילים חלבונים, אשר כוללים את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם (כלומר, אלו שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו).
מידת הריכוז של חומצות האמינו שונה בין הדגנים לקטניות, ולכן מומלץ לגוון את התזונה. שילוב (על בסיס יומי) של דגנים וקטניות
יוצר חלבון מלא מהצומח.
חלבון מן החי:
בשר, ביצים, חלב ודגים מכילים כמות גדולה מאוד של חלבונים. כאשר אוכלים כמות גדולה מדי של חלבונים עודפיהם
מתפרקים בגוף ויוצרים פסולת חומצית מזיקה. מומלץ לצרוך חלבונים באמצעות אכילת דגנים מלאים, קטניות ואגוזים.
ניתן להוסיף דגים (רצוי דגי סלמון או מקרל העשירים באומגה 3, הנחשב שומן חיוני ובריא),
מומלץ שכמות הקלוריות מחלבונים לא תעלה על כ- 20:-25% מסה"כ כמות הקלוריות היומית.
ילדים והעוסקים בספורט, יכולים להגדיל את כמויות החלבון בתזונה.
ויטמינים - לויטמינים תפקיד חשוב במניעת מחלות ובתפקוד תקין של מערכות הגוף והנפש.
פירות וירקות מכל הצבעים והסוגים מהווים מקור טוב לרוב הויטמינים. דגנים וקטניות מהווים מקור טוב לויטמינים מקבוצה B .
מינרלים - המינרלים בונים את העצמות, מתחזקים את מערכת העצבים, מפעילים הורמונים ועוד.
תזונה מהצומח עשירה מאד במינרלים, כגון מגנזיום, אשלגן, ברזל, אשר תורמים לבריאות מיטבית.
ויטמינים ומינרלים דרושים לגוף בכמויות קטנות.
מומלץ להעדיף מזון מהצומח על פני מזון מן החי. תזונה מסוג זה מכילה סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ואבות מזון חיוניים.
בבחירת מזון מן החי- בשר, ביצים, חלב, המדד החשוב הוא המזון שאוכלת החיה וסביבת מחייתה.
כללית, רצוי לבחור מזון טרי ובצורתו הגולמית (עם הקליפה), וכמה שפחות מעובד ומתועש.
קבוצות מזון
נהוג לחלק את המזון שאנו אוכלים לקבוצות. החלוקה לקבוצות נעשית על-פי מקור המזון , מרכיביו העיקריים ואבות המזון
הכלולים בהם.
כל קבוצה מאופיינת עפ"י המרכיב התזונתי מתוך אבות המזון, הבולט באותה קבוצה. בכל קבוצה יש מזונות עדיפים ומזונות
פחות מומלצים.
קבוצת הדגנים , מזונות עשירים בפחמימות :
לחם, אורז, תירס, איטריות, פסטה, כוסמת, שיבולת שועל, קינואה, דוחן. רצוי לצרוך דגנים מלאים העשירים
בסיבים תזונתיים ולהמעיט בדגנים מעובדים.
קבוצת מזונות עשירים בחלבונים :
מבדילים בין 2 תתי קבוצות-
מזון מן הצומח, כגון קטניות : חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, פול, מוצרי סויה, וכן אגוזים למיניהם.
מזון מן החי : מוצרי חלב, ביצים, בשר, דגים.
קטניות הן עשירות בסיבים תזונתיים וכן עשירות בויטמינים ומינרלים והן מומלצות מאד.
קבוצת מזונות עשירים בשומנים :
שמן, מרגרינה, טחינה, זיתים, אבוקדו, אגוזים, שקדים, גרעינים וזרעים, וכן מוצרי בשר וחלב עתירי שומן מן החי.
יש להעדיף שומנים מן הצומח, למעט מרגרינה (העשויה משומן צמחי מוקשה, הקרוי טראנס) ומוצרי מאפה עשויים מרגרינה.
רצוי להמעיט או להימנע ממוצרי בשר מעובד, ונקניקים למיניהם וכן להמעיט במוצרי חלב עתירי שומן.
קבוצת הירקות והפירות :
כל סוגי הירקות והפירות. מוצרים אלה עשירים בפחמימות באופן יחסי ומכילים מגוון ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
מומלץ מאד לאכול כמות גדולה של פירות וירקות במגוון רחב, מכל הסוגים והצבעים. רצוי לצרוך כמות יומית של
לפחות 5-7 מנות ירק ו- 2-3 מנות פרי.
קבוצת הממתקים ומשקאות קלים :
הקבוצה כוללת ממתקים, חטיפים, עוגות ושתייה מתוקה.
סוגי מזון אלו עשירים מאוד באנרגיה בשל תכולת סוכר ו/או שומן גבוהה, אך דלים מאד ברכיבי תזונה חיוניים, ויטמינים ומינרלים.
אין הכרח לצרוך מזון מקבוצה זו ולמעשה רצוי לצמצם את צריכתם.
בקבוצה זו ניתן לאכול שוקולד מריר המכיל לפחות 60% מוצקי קקאו. השוקולד המריר מכיל נוגדי חימצון וחומרי תזונה מועילים לגוף.
המזונות הבריאים והמועילים ביותר
מובאים מגוון מזונות בעלי היתרונות הבריאותיים הגדולים ביותר. המגוון הרחב מאפשר להרכיב תפריט יומי בריא
הכולל רכיבי תזונה מכל קבוצות המזון, המכילים את הערכים התזונתיים הגבוהים והמועילים ביותר לגוף.
מזונות אלה עשירים בויטמינים ומינרלים, ו/או נוגדי חימצון, ו/או סיבים תזונתיים, ו/או משפרים מערכת חיסון,
נוגדי דלקת ומונעים מחלות.
אבוקדו
אבוקדו מכיל ריכוז גבוה במיוחד של חומרי מזון חיוניים, ומכיל הכי הרבה ויטמין E, מגנזיום ואשלגן מבין כל הפירות.
ויטמינים אלה חשובים לבריאות מערכת הלב וכלי הדם. מגנזיום הוא חיוני לעצמות ולמניעת סוכרת.
אבוקדו מכיל אחוז גבוה יחסית של שומן בריא, חד- בלתי רווי. כמו כן הוא עשיר בפיטו- סטרולים הגורמים להורדת הכולסטרול
הרע ( LDL ), והגדלת רמת הכולסטרול הטוב ( HDL ).
הוא נוגד חימצון חשוב השומר על מערכת העצבים ועשוי למנוע מחלות אלצהיימר ופרקינסון.
האבוקדו מכיל ריכוז גבוה מאד של סיבים תזונתיים מסיסים במים.
מחקרים מראים שאבוקדו מגן על תאי הכבד ועשוי למנוע מחלות כבד.
אגוזי ברזיל / מלך
אגוזי המלך עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, המונעות הסתיידות עורקים, מורידות לחץ דם גבוה,
ומונעות מחלות לב וכלי דם. האגוזים עשירים בוויטמין E שהוא נוגד חימצון וכמו כן עשירים במגנזיום,
בסיבים תזונתיים ובפיטוכימיקלים המסייעים בהורדת רמות הכולסטרול.
אורז חום מלא
אורז חום מלא מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים, שעשויים להועיל לעיכול ולאזן את רמת הסוכר בדם.
הוא מספק מינרלים בוני-עצם, מגנזיום וזרחן, כמו גם ויטמינים משפרי מצב-רוח מקבוצת B. הוא גם מקור טוב
לסובין ולמינרלים סלניום ואבץ. אורז חום נחשב לקומפלקס הפחמימות המושלם, על כל יתרונותיו הבריאותיים :
• יכול לעזור במניעת סרטן
• שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
• מסייע לעיכול
• משפר את מצב-הרוח
ביצה
הביצה שייכת לקבוצת החלבונים אך מכילה מרכיבים מכל אבות המזון. לביצה יש ערכים תזונתיים חשובים, כמו ברזל,
ויטמינים מקבוצת B, ובעיקר ויטמין B2 החיוני להפקת אנרגיה ולבניית רקמות, ויטמין B6 המשתתף בתהליכים של
יצירת אנרגיה, וויטמין B12 החיוני לבניית כדוריות הדם האדומות ולתפקוד מערכת העצבים, ויטמין E המגן
על תאי הדם האדומים, ויטמין D המסייע לספיגת הסידן ובניית העצם. החלמון עשיר בכולין המסייע בייצור הורמונים,
ותורם לתפקוד הלב והמוח.
כללית מומלץ לאכול ביצה אחת ביום. מחקרים מוכיחים שבכמות כזו אין סכנה לעליית רמת הכולסטרול.
בצל
הבצל עשיר בויטמינים ומינרלים המועילים לבריאות. מכיל תרכובות גופרית המורידות את רמת השומנים בדם ובכך מסייעות
לבריאות הלב וכלי הדם. הבצל מכיל מינרלים בוני עצם והוא גם עשיר בויטמינים C ו-E שהם נוגדי חימצון חזקים
ותומך בחיזוק מערכת החיסון.
ברוקולי
הברוקולי מכיל מרכיבי מזון חשובים, כגון : ויטמין C, חומצה פולית, בטא קרוטן, אשלגן, מנגן וסיבים תזונתיים.
מכיל נוגדי חימצון המסייעים במניעת סוגים שונים של מחלת הסרטן, במיוחד סרטן המעי הגס והקיבה.
הברוקולי מועיל לבריאות הלב, לחיזוק המערכת החיסונית ועשוי לצמצם את הסיכון לקטרקט.
גזר
הגזר מכיל כמות גבוהה של ויטמין A שהוא נוגד חימצון, מגן על שכבות העור, משפר את המערכת החיסונית,
מגן על העורקים, חיוני לראיית לילה ומונע קטרקט. כמו כן הגזר מעכב תהליכי הזדקנות.
זרעי פישתן
זרעי פישתן עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 המגינות על הלב. כמו כן זרעי פישתן מכילים סיבים תזונתיים
המשפרים את תהליך העיכול ומאזנים את רמת הסוכר בדם. בנוסף זרעי פישתן מכילים חומרים נוגדי דלקת.
חומוס
החומוס שייך למשפחת הקטניות והוא מקור טוב למינרלים בוני-עצם - סידן, מגנזיום ואשלגן. החומוס מכיל
ויטמין C וברזל בכמות גבוהה הרבה יותר מקטניות אחרות . החומוס מכיל סיבים תזונתייםהמועילים
לאיזון רמות הכולסטרול והסוכר ולבריאות הלב. הוא מכיל חלבון מלא, מחזק את העצמות ומסייע לעיכול.
יוגורט
היוגורט ביו (או הפרוביוטי) מכיל חיידקים הטובים לבריאות מסוג לקטובצילוס אצידופולוס, לקטובצילוס קסאי ועוד.
אכילת יוגורט מתגברת את כמות החיידקים הטובים במערכת העיכול, וזו מדכאת צמיחת
חיידקים מזיקים, עוזרת ליצירת ויטמינים מסוג B ויוצרת אנזימים שמסייעים בעיכול החלב. חוקרים מייחסים לחיידקים הטובים
גם תכונות המעודדות את המערכת החיסונית, מפחיתות דלקות במעי ומפחיתות את הסיכון לחלות בסרטן.
כורכום
הכורכום הוא צמח מרפא מועיל ביותר. עשיר בויטמינים חשובים ומכיל אשלגן, חומצה אסקורבית, בטא קרוטן
וחומרים נוגדי חימצון. כמו כן לכורכום תכונות אנטי דלקתיות, אנטי סרטניות, הוא מגן על הכבד ומונע טרשת עורקים.
סלמון
בסלמון ישנה תכולה גבוהה של חומצת שומן אומגה 3 המסייעת לבריאות הלב וכלי הדם. מסייע במניעת סרטן וחיזוק העצמות.
אומגה 3 מונעת יצור קרישי דם וסתימת עורקים, מורידה את רמת הטריגליצרידים בדם, תורמת למניעת מחלות פרקים.
סלק
הסלק עשיר בויטמינים הבאים: ,A C, E, K, Bx, בטא קרוטן, וכן מינרלים חשובים: סידן, ברזל, זרחן, מגנזיום,
אשלגן, אבץ, נחושת מנגן, סלניום וחומצה פולית.
הסלק מסייע בהורדת רמת הכולסטרול, בניקוי הדם ומשפר את מעבר החמצן לתאי הגוף. הסלק מכיל חומרים
אנטי דלקתיים ומסייע במניעת מחלת הסרטן ובחיזוק המערכת החיסונית והכבד.
עגבניה
העגבניה עשירה בויטמין ,C Bx, K,, ובסיבים תזונתיים. כמו כן, היא עשירה במינרלים חיוניים : מגנזיום, ברזל, סידן,
אשלגן, אבץ, נחושת ומנגן. מחקרים מצביעים על כך שצריכת עגבניות מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות לב
ובסרטן הערמונית, וזאת בזכות הפיטוכימיקלים שהיא מכילה ובראשם הליקופן, שמקנה לה את צבעה האדום.
העגבנייה אף מגינה בפני גלאוקומה (בעיית ראייה הקשורה לגיל) וכן מגינה על העור מפני נזקי השמש.
עדשים / שעועית לסוגיה השונים
הקטניות ובמיוחד עדשים ושעועית עשירות ברכיבים תזונתיים חשובים מאד : פחמימות מורכבות, שמתפרקות
ונספגות בדם בקצב איטי ולכן מייצרות תחושת שובע, וחלבונים איכותיים בכמות גבוהה יותר מכל מזון צמחי אחר (כ-25% חלבון).
כאשר משלבים אותם עם דגנים, שמכילים גם את חומצת האמינו מתיונין, מתקבל הרכב חלבון מלא שיכול להחליף
את זה המושג מבשר.
העדשים הן עתירות ויטמינים : A, Bx, C, D, E, K, ומינרלים : מגנזיום, ברזל, סידן, אשלגן, בטא קרוטן.
כמו כן עדשים מכילים נוגדי חימצון וסיבים תזונתיים מסיסים במים, שתורמים להורדת רמת הכולסטרול והסוכר בדם,
תוך הפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, סוכרת, השמנה ודלקת, ובכך מצמצמות תחלואה במחלות לב וכלי דם.
פירות יער (פטל, אוכמניות )
פירות יער מכילים רמות גבוהות ביותר של פנולים, שהם מקור חשוב של נוגדי חמצון וויטמינים בעלי השפעה מיטיבה
על בריאות המוח, עכוב תהליכי הזדקנות, חיזוק המערכת החיסונית, בריאות הלב וכלי הדם ואיזון חומצות השומן בגוף.
הם מכילים ליקופן ופיטוכימיקלים שעשויים לסייע במניעת הנזק לתא שעלול להוביל להתפתחות גידולים סרטניים.
פירות יער מכילים גם ויטמין E הידידותי ללב, וכן סיבים תזונתיים המיטיבים עם מערכת העיכול.
פלפל אדום
פלפל אדום הוא מקור זמין לויטמין C בכמות גדולה במיוחד. כמו כן הוא מכיל ויטמין A, בטא קרוטן, B6, אשלגן
ולוטאין שהיא נוגדת חימצון חזקה המתבטא בעכוב תהליכי הזדקנות, הפחתת סיכון למחלות לב,
שבץ מוחי, סרטן וחיזוק מערכת חיסון.
רימון
הרימון מכיל פוליפנולים המעכבים חימצון, וכן מכיל חומרים נוגדי דלקות ומסייע במניעת מחלות סרטן העור, הערמונית והשד.
הרימון מסייע בהורדת רמת הכולסטרול הרע, משפר את זרימת הדם ומפחית את לחץ הדם. מחקרים מראים שהרימון
עשוי לסייע בעיכוב תהליכי הזדקנות.
הרימון מכיל את הויטמינים הבאים : C, B5, E, K, וכן מכיל את המינרלים: אשלגן, ברזל, סידן, נחושת וחומצה פולית.
שום
השום מכיל תרכובת אורגנית הנקראת אליצין המעניקה לשום תכונות מועילות ביותר. בנוסף השום מכיל תרכובות גופרית
וכן הוא מכיל שפע וויטמינים : A, B1, B2, B3, B6, C, E, ומינרלים : סלניום, אשלגן, סידן, זרחן, יוד, מגנזיום.
מרכיבים אלה הופכים את השום למזון נוגד חימצון, ואנטי דלקתי רב עוצמה התומך במערכת החיסון וקרוי "האנטיביוטיקה של הטבע".
השום הוא אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי ומגן על הלב וכלי הדם.
מומלץ לאכול שן שום אחת ליום.
שמן זית
שמן הזית מכיל חומצות שומן חשובות לגוף, שברובן הינן חד- בלתי רוויות. הן תורמות לעליה ברמת הכולסטרול הטוב ( HDL )
ולהורדת הכולסטרול הרע ( LDL ), ובכך מסייע שמן הזית במניעת מחלות לב וכלי דם. שמן הזית עשיר בוויטמין E
שמגן מפני חמצון ובכך מגן על בריאות המוח והלב. שמן זית איכותי הוא נחשב כזה המופק בכבישה קרה.
שקדים
השקדים עשירים בקלוריות ובשומן בלתי רווי (מכילים כ-50% שומן).
מכילים ויטמינים : A, E, B1, B3, B6, חומצה פולית, וכן מינרלים בוני עצם, בהם : סידן במינון גבוה, ברזל, מגנזיום,
זרחן, אשלגן, אבץ, נחושת, מנגן, סלניום, נתרן.
השקדים מסייעים בהורדת כולסטרול, באיזון לחץ הדם ומועילים ללב.
תה ירוק
תה ירוק עשיר בחומרים נוגדי חימצון ופוליפנולים שהם פיטוכימיקלים הנלחמים ברדיקלים החופשיים בגופנו.
תה ירוק עשוי לסייע במניעת מחלות לב וסרטן וכן מסייע לירידה במשקל ע"י המרצת חילוף החומרים.
תפוח
התפוח מכיל ויטמינים : A, C, K, וכן מכיל את המינרלים : סידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, מנגן,,חומצה פולית.
הוא מכיל פקטין שהוא סיב תזונתי מסיס במים שעשוי לסייע בהורדת רמת הכולסטרול, באיזון רמת הסוכר בדם
ובסילוק רעלנים ממערכת העיכול. התפוח מכיל נוגדי חימצון, הוא אנטי סרטני ומסייע בעיכול, בחיזוק מערכת החיסון ושיפור הראיה.
תרד
התרד מכיל ויטמינים : A, C, K, וכן מכיל את המינרלים : סידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, מנגן, חומצה פולית.
הוא מכיל חומרים נוגדי דלקות ונוגדי חימצון, שמסייעים בניטרול הרדיקלים החופשיים ובמניעת סוגים שונים של מחלת הסרטן.
התרד מסייע באיזון לחץ הדם ובהגנה על הכבד. כמו כן הוא מחזק מערכת חיסון ועשוי לעכב קטרקט.
|